продажба

сбыт
* * *
прода́жба ж, пласме́нт м, пласи́ране с
сбыт

Български-руски речник. 2013.

Смотреть что такое "продажба" в других словарях:

 • продажба — същ. продан, прехвърляне, отчуждаване, отчуждение, стокообмен, стокооборот, обмен, търговия …   Български синонимен речник

 • дампинг — (анг. dumping) трг. 1. продажба на стока по цена пониска од производната цена 2. продажба на стока на странски пазари по цена пониска од цената на истата стока на домашниот пазар …   Macedonian dictionary

 • деби — (фр. debut) прв јавен настап (на сцена идр.) (фр. debit) трг. 1. продажба, промет на стока 2. право на продажба …   Macedonian dictionary

 • консигнација — (лат. consignatio) 1. предавање на стока на чување или за продажба комисиона продажба 2. попис на стока 3. праќање стоковна пратка 4. . обележување, ставање на печат, жигосување …   Macedonian dictionary

 • лицитација — (лат. licitatio) јавна продажба со натпреварување во цената и во условите за купување или за продажба на нешто, за изведување на некои работи или за давање и земање под закуп, наддавање …   Macedonian dictionary

 • адјудикатар — (лат adiudicatarius) прав 1. купувач на јавна продажба, 2. оној на кој му припаѓа предметот што е продаван на наддавање, на лицитација, најдобар понудувач …   Macedonian dictionary

 • алиенација — (лат alienatio) 1. отуѓување положба или состојба на човекот во која производите на неговиот труд, неговите морални принципи му станале нешто туѓо, 2. замена на два предмета, размена, 3. продажба, 4. залог како гаранција, 5. мед душевно… …   Macedonian dictionary

 • алфа тест — комп првата фаза од тестирањето на нов компјутерски софтвер пред да се пушти во продажба, по правило, алфатестот го вршат авторите на софтверот на истата софтверска кука …   Macedonian dictionary

 • аукција — (лат auctio) трг јавна продажба, Јавно наддавање, лицитација …   Macedonian dictionary

 • гас-автомат — (грч. chaos, automates) направа за автоматска продажба на гас …   Macedonian dictionary

 • гросист — (гер. Grossist) трговец што се занимава со купување и продажба на стока во големи количества, на големо …   Macedonian dictionary

Поделиться ссылкой на выделенное

Прямая ссылка:
Нажмите правой клавишей мыши и выберите «Копировать ссылку»

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.